Kísérlet a középkori magyar sörök felélesztésére

Dr. Pelles Márton

Az elmúlt évtized kutatásai párhuzamosan a modern magyar kisüzemi sörfőzés forradalmával rávilágítottak arra, hogy a sör fogalma sokkal tágabb és gazdagabb annál a sárga kicsit keserű alkoholos italnál, amire elsőként asszociálunk. A középkori magyarország sörnagyhatalom volt egészen a török háborúkig, mely után már német vezetés alatt, a német elvárásoknak megfelelően alakult át az iparág. Dreher Antal is már, mint a modern nagyüzemi sörfőzés meghatározó szakembere települt Magyarországra. Előadásomban bemutatom ezt az ezer éves magyar sörtörténelmet röviden, majd beszámolok arról, hogy az egyik hazai kisüzemi sörfőzdével közösen, hogyan, milyen forrásokra alapozva, milyen kísérletek révén próbáljuk meg feltámasztani az elfeledett, tipikus magyar középkori söröket.

Képek