Néhány szó a cepstrum analízisről

Bakó Tamás Béla

A cepstrum analízis a 60-as években kifejlesztett jelfeldolgozási eszköz, amit gyakran használnak rezgésdiagnosztika és beszédfeldolgozás során. Hasznos tulajdonsäga, hogy könnyen meghatározható vele egy adott jel alap periódusa, illetve a segítségével külön lehet választani egy gerjesztő jel és a gerjesztett rendszer tulajdonságait.
A cepstrum analízis alap képlete viszonylag egyszerű, azonban a megvalósítása számos buktatót tartalmaz. Például nem egyértelmű, hogy a cepstrumszámításhoz szükséges Fast Fourier Transzformáció és inverze esetén melyik pontnál és hogyan végezzük el a jelsorok normalizálását. Hiba esetén elnyomhatunk fontos frekvenciakomponenseket, illetve felerősíthetjük a mérési zajokat. Ez annyira nem egyértelmű, hogy a Brüel-Kjaer cég régebbi cepstrum amalízissel foglalkozó dokumentumaiban is találhatunk furcsa, hibás megoldásokat.
Az előadásomban részletesen ismertetem a cepstrum analízis hasznos tulajdnságait és a számítás során előforduló hibákat, valamint összefoglalom a cepstrum analízisnél használt hibás megoldásokat és megmutatok egy lehetséges helyes számítási módszert.