A marimba igazi hangja- Keiko Abe gondolat-hangszere

Szives Márton Gábor

Ki ismeri a marimba igazi hangját? Bár ősi hangszerről beszélünk, a ma használt hangszer és irodalma teljesen különbözik az elődjeitől. A Clair Omar Musser által elindított 100 éve tartó fejlődését technikai és zenei másolás és kísérletezés jellemezte. Mára a világhírű marimbások keze, illetve verői alatt kialakulni látszik igazi arca, jobban mondva arcai.
Előadásomban ezen profilok közül Keiko Abe érzelmi alapú és improvizatívan természetes stílusának hatását mutatom be a szóló darabjain keresztül;
Miként szól a marimba legtermészetesebben? Milyen szerep jut az óriási hangterjedelemnek? Miként követi le a gondolatokat? … Ráadásul: Mennyire hívhatjuk a marimbát klasszikus hangszernek?(!)
Ezekre természetesen mint előadóművész adom meg a választ, így nagyobb hangsúlyt kap a zenei élmény majd, mint a prózai előadás, hiszen maga a Művésznő szerint is a darabjai élményének a közönségben kell megfogalmazódnia. Zenei laikusként és hangszerismeret nélkül is érdemes a műveivel ismeretségbe lépni; egyetemes érzelmeket közvetít, mesterkéletlensége üdítően nyugtató és képes mind a hallgatónak és az előadónak ugyan olyan elmélyült állapotot szerezni.