Kannabinoidok és érzelmeink

Varga Zoltán Kristóf

Régóta ismert, hogy a marihuána és egyéb kenderszármazékok befolyásolják kognitív és érzelmi magatartásunkat, azonban a központi idegrendszerben található, a neuronok kommunikációját és ez által viselkedésünket befolyásoló úgynevezett endokannabinoid rendszer ebben betöltött szerepe sokáig ismeretlen volt. Előadásom során kutatócsoportunk munkáin keresztül mutatom be, hogyan fejlődött ezen szabályzó szerepről alkotott képünk az elmúlt időszakban.
Munkánk során szociális, szorongásos és félelmi kontextusokban vizsgáljuk a magatartást, mivel az érzelmi motiváltságú viselkedések abnormális formái gyakran megjelennek az egyes pszichiátriai kórképekben, és feltárva az ezekért felelős agyi háttérmechanizmusokat, különös tekintettel az endokannabinoid jelátvitel szabályozó szerepére, közelebb juthatunk az ilyen jellegű zavarok gyógyításához.
Sorra véve az egyre precízebb vizsgálati megközelítéseket bemutatom, hogy az endokannabinoid rendszer viselkedés szabályozásában betöltött szerepe jóval komplexebb a korábban véltnél, mivel sokkal inkább a környezeti ingerek interpretációját befolyásolja, mint sem konkrét érzelmeket, vagy magatartásokat váltana ki.