Ezüstös szálak, avagy öljünk bacikat

Jedlovszky-Hajdú Angéla, Juhász Ákos, György, Molnár Kristóf

tudományos munkatárs

Semmelweis Egyetem, Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet, Nanokémiai Kutatócsoport

Biokompatibilis és biodegradábilis polimer mátrixok kutatása nagymértékben megnőtt napjainkban az igen változatos felhasználási lehetőségeik miatt. Elektromos szálhúzással előállítható nagy mennyiségben, olcsón olyan mesterséges polimer térháló, mely mikro és nanométer átmérőjű szálak véletlenszerű elrendezéséből épül fel. A nanoszálas rendszer mindazon követelményeknek megfelel, amit a természetben előforduló szövetek támasztópilléreivel szemben elvárnak. A polimer gélszálak nagy mennyiségű folyadék felvételére képesek, melyben a molekulák szabadon mozoghatnak és a sejtek közötti anyagtranszport létrejöhet, így alkalmas lehet sejtek tenyésztésére, szövetek pótlására.

Az ezüst nanorészecskéket tartalmazó mesterséges hálórendszerek a sebfedések között nyithatna egy új irányvonalat. Súlyos égési sérülések esetén fontos az adott területen megtartani a folyadékot, hogy a seb ne száradjon ki, lokálisan megakadályozni a fertőzések kialakulását és ezzel párhuzamosan az adott területen csökkenteni a fájdalmat.

Így összességében ha sikerül előállítanunk egy polimer gélszálakból felépülő rendszert, mely képes nagy mennyiségű folyadék megkötésére, ezüst nanorészecskéket tartalmaz, mely antibakteriális hatású és a részecskék felületére fájdalomcsillapító hatóanyagot kötünk, akkor létre tudunk hozni egy olyan multifunkcionális sebfedést, mely az égési sérültek számára mindazt tartalmazza, ami nagymértékben elősegítené a szövet regenerálódást, növelné az életminőséget és csökkentené a gyógyulás során kialakuló diszkomfort érzetet.

Képek