BOLTOK/TEREK/AJKA

Szendrei Zsolt

Ajka 50-es éveket követő erős iparosításának köszönhetően alaposan átformálódott a teljes településközpont arculata, megváltoztatva ezzel a korábbi falusias jelleget. Az 50-es évektől folyamatosan kiépülő terület magán hordozta minden korszakra jellemző kiskereskedelmi jelleget. A korszakban jellemző voluntarista tervezési elveknek köszönhetően jól tipizálható és korszakolhatóak a változások.
Az elmúlt 50 évben alapjaiban formálódott át a magyarországi kiskereskedelem szerkezete és működési elvei. A korábbi, állami nagyvállalatok által uralt kereskedelmi szektort, felváltotta a piacgazdasági szerkezet, új boltok nyíltak, a korábbiak átalakultak, kialakításra kerültek kényszerüzletek, valamint üressé váltak boltok.
Ajka bevárosa a szakaszos kiépülésnek köszönhetően valamennyi korra jellemző bolttípust magában hordozza az 50-es évekre jellemző, zárt tömbös, földszinti üzletes „szocreál” beépítésektől kezdve egészen az úszótelkes szerkezetű pont- és sávházak egyvelegéből álló, külön dobozban elhelyezett nagy alapterületű boltokig, vagy éppen a 70-es években kialakításra kerülő áruházakkal tagolt városközpontokig.
A tanulmány célja, hogy elemezze Ajka belvárosi lakótelepes területének kiskereskedelmi térszerkezetét, értékelje a gazdasági átalakulás következtében bekövezett térbeni változásokat, magyarázva ezzel a funkciók helyét és jellegét, valamint értékelje az aktuális állapotokat, válaszokat keressen az üresedésekre, valamint a kényszerüzletek térbeni mintázataira.
Kép forrása: http://www.legifoto.com/files/2014.06.ajka_33.jpg

Képek