"Becsületbeli ügy" - jogtörténeti példa egy virtuális szcenárióra

Korsósné Delacasse Krisztina

Az ún. virtuális szcenárió egy modern és interaktív, digitálisan kivitelezett, szcenárió alapú tanítási és tanulási technika. Lényege, hogy olyan realisztikus helyzeteket szimuláljuk, amelyekben életszerű, az adott szakmához szervesen kapcsolodó problémák megoldását kérjük a hallgatóktól. Egy-egy ilyen virtuális szcenárió eljátszása során a hallgatók egy elképzelt történet főhősének szerepébe helyezkednek, és az események sorában előre haladva újabb és újabb döntésekre kényszerülnek, amelyeket a legjobb tudásuk szerint és a tananyagból elsajátítottak alapján kell meghozniuk. Ha helyesen döntenek, az ideális pályán végighaladva eljutnak a boldog végkifejletig, azonban egy-egy rossz választás következtében mellékvágányra is kerülhetnek, sőt az általuk mozgatott főhős akár végleg el is bukhat. Mivel a tér és az idő virtuális, a virtuális szcenáriók az élet általános ritmusához képest felgyorsítják az ok-okozati összefüggések megtapasztalását, a döntéshozatali képesség és az önbizalom fejlődését, ezzel együtt a (szak)tudás megszerzését. Különleges kognitív értékük a mélytanulás erősítése, a kollektív kivitelezés pedig kifejezetten fejleszti a team alapú együttműködést.

A mintaként bemutatandó virtuális szcenárió a XIX. század végének Magyarországára kalauzolja a résztvevőket, akik egy nagypolgári családból származó ifjú bőrébe bújva tapasztalhatják meg a bíróvá válás folyamatát és mindennapos nehézségeit, ezáltal megismerkedhetnek a bírói pálya akkori feltételrendszerével, a bírói függetlenség garanciáival, a bírák felelősségre vonásának néhány lényeges szabályával. Az előadás időtartama nem ad arra lehetőséget, hogy a hallgatóság a teljes "játékot" végigjátssza, de egy kis ízelítőt nyújt abból, hogy vajon összhangban lennének-e a résztvevők lépései a korabeli jogszabályok rendelkezéseivel, megfelelne-e magatartásuk annak, amit a bírótól a társadalom elvár(t)? 

Nos, kezdhetjük?

Tisztes polgári családból származó ifjú vagy. Világéletedben a nagypolgári lét vett körül, az ennek megfelelő életmódot mindig is élvezted. Szereted a lovaglást, a lóversenyt, a vadászatot és szívesen jársz társaságba, tagja vagy több városi egyletnek, lapnak és persze a kaszinónak. Édesapád többségi tulajdonosa és vezetője egy részvénytársasági formában működő gyárnak, amely a korábbi családi vállalkozásból nőtte ki magát. Jogi végzettséggel rendelkezel, jelenleg te is igazgatósági tag vagy a családi cégben, ám az a terved, hogy a bírói pályán boldogulsz és próbálsz még feljebb emelkedni.

Azonban van némi bökkenő…

Képek