Sörfőző + Sörténész + Sörgazdász = Sördoktor

Dr. Pelles Márton

2015. augusztus 19-én, Szent Bernát napján többedmagammal épp lelkigyakorlaton voltam a zirci Ciszterci
Apátságban, amikor ott elindult a kisüzemi sörfőzés. Mondhatnánk, hogy ez véletlen, én is annak gondoltam, a sör
kortyolgatása közben, majd az azt követő években is.
2018. július 27-én a kedvenc pécsi sörszaküzletem bezárt és kiárusította a készleteit; csak sörfőző eszközök
maradtak, mire beértem, így azt vettem meg és lefőztem életem első sörét (Scottish Heavy Ale), mely olyan jól
sikerült, hogy elkezdtem sört főzni és beletanulni. 2018 végén már teljes cefrézési eljárással főztem, mely révén 2018-
ban 140 litert, 2019-bn 400 litert, 2020-ban már 760 litert főztem 20 literes főzetekkel évente.
2020-ban megkeresett sörös facebookos aktivitásomat látva a Szent András Sörfőzde, hogy házisörfőzőként
fejlesszek termékeket számukra, az azóta elindult TesztAndrás sorozatba, ezen projekt részeként féltucat sörreceptet
adtam el a főzdének, és teljes mélységébe beleláttam egy üzem működésébe, kulisszatitkaiba. Ez volt a fő motivációm
arra, hogy elvégezzem a Sörgyártó OKJ-t, melyet 2021-ben a doktori fokozat megszerzésével együtt abszolváltam.
Ekkoriban dolgoztam a főzde később Templárius néven kiadott sörének prototípusán is, melyet a gimnáziumi évek
alatt megismert Krisztus szegény Lovagjai Renddel közösen alkotott meg a békési üzem. Ez a sör volt egyébként az
utolsó csepp a pohárban, amely arra indított, hogy novíciusnak jelentkezzek a fentemlített szervezethez.
2021-ben kezemben a sörgyártói és PhD oklevelekkel vágtam bele a Youtube meghódításának Sördoktor néven,
melyen végig az edukáció volt a főszerep. Ennek köszönhettem, hogy meghívtak a Kisüzemi Sörfőzdék 2022 tavaszi
versenyére bírának, mely utóbb elindított a nemzetközi sörbíra (BJCP) minősítés megszerzése felé is, illetve a
videóbloggerkedés révén jött a felkérés, hogy oktassak a Géniusz cég Sörgyártó felnőttképzésében is.
Időközben kinn a munkaerőpiacon kerestem a megélhetési lehetőségeket, hisz a kezdeti egyetemi tanársegédi
bérem az albérlet árát sem fedezte. 2022. augusztus 19-én Szent Bernát napján Zircen voltam Krisztus szegény
lovagjainak egy lelkigyakorlatán, amikor zirci söröket kortyolva az apátsági sörházban megismerkedtem egy betérő
vendég személyében Borbély Zsolt Attilával, gasztrobloggerrel, aki bevitt a Magyar Nemzethez, mint újságírót – a
sörkultúra kapcsán.
2023-ra ötvöztem a közgazdászi és gazdaságtörténészi érdeklődésem, és belekezdtem a hazai sörfőzdék újkori
történetének kutatásába 1868-tól kezdődően, mely kiegészült a napjainkban működő sörfőzdék működésének
vizsgálatával, és a jövőre adott prognózisokkal is, ráadásul 2024. február 1-től a Károlin oktatok adjunktusként, ahol
összegeztem az eddigieket a Sörgazdaságtan című kurzusomban, és amelyhez egyrészt már írom a tankönyvet,
másrészt pedig mostanra már egyre többször keresnek meg az iparági szereplők, hogy adjak nekik tanácsokat az
eredményesebb működés, vagy egy-egy termék piacra vezetése kapcsán.
Összességében tehát elmondhatom, hogy sosem szerettem volna sörfőző lenni, meg sem fordult a fejemben.
Ennek ellenére a megfelelő szakmai körökben már nem csak, mint hobbi sörfőzőt, hanem mint
sörgazdászt, vagy épp sörtörténészt is ismernek, aki épp saját sörfőzdéjét alapítja...