Kutató kerestetik - a PSAT új NTP pályázata

Egyesületünk a Nemzeti Tehetség Program "A tehetséggondozás területén a felsőoktatásban részt vevő hallgatók bevonásával végzett kutatómunka, és az eredmények társadalmi hasznosulásának támogatása" (NTP-FTH-M-13) pályázata keretében idén tavasszal új projektbe vágott bele Kutató kerestetik címmel. A program során célunk az, hogy megpróbáljuk azonosítani a magyar kutatóvá válás legjobb hazai gyakorlatait, és ezekkel, valamint a Pro Scientia Aranyérmesek pozitív sikertörténeteivel motiválni a középiskolásokat és egyetemistákat a tudományos, kutatói életpálya választására és az itthoni érvényesülésre.

Hír időpontja

2014. április 8. kedd, 12:00

A projekt két nagy részre bontható.

Te is lehetsz tudós! Te is lehetsz kutató! alcímmel PSAT-os országjárást szervezünk, amelynek során nyolc helyszínen, összesen több, mint 200 tehetséges hallgatónak (középiskolásoknak, egyetemistáknak, doktoranduszoknak) mutatjuk be a tudományos, kutatói életpályát, az oda vezető utat. Sorozatunk célja, hogy a diákokban ezáltal is megpróbáljuk tudatosítani a tehetség és a tudás értékét, hogy tapasztalataink átadásával segítsük a fiatal tehetségek útkeresését, kibontakozását és térnyerését, így végső soron segítsük a tudományos kutatói utánpótlás kinevelését is. A találkozókon szeretnénk továbbá megismerkedni tehetséges középiskolás és egyetemi hallgatókkal, akiket igény esetén később szívesen bevonunk munkánkba, értesítést küldünk nekik rendezvényeinkről, illetve számukra az idősebb és erre vállalkozó aranyérmesek köréből a választott kutatási területnek megfelelően akár személyes mentort is biztosítunk, aki tanácsaival, tapasztalatával segíteni tudja őket a kutatóvá válás folyamatában.

A projekt másik felében egy könyvet jelentetünk meg Kutató kerestetik címmel, amelyet nyomtatott formában széles körben terjeszteni fogunk a tehetséges középiskolások és egyetemisták körében. A könyvben végigkísérjük a kutatói életpálya egyes fázisait (TDK, doktori program, posztdoktori időszak, „vándorévek”, letelepedés és elhelyezkedés) és azokkal kapcsolatos hasznos tanácsokat fogalmazunk meg. Az egyes fejezetek között a való életből vett „színes szemelvényekkel”, mára híres kutatóvá vált emberek kutatóvá válással kapcsolatos anekdotáival igyekszünk a leírtakat az olvasóhoz közelebb hozni.

A kiadványt két alapvető információforrás alapján állítjuk össze. Egy májusi workshop keretében aranyérmesek és meghívott szakemberek részvételével összegyűjtjük a legfontosabb kérdéseket, ezekhez kapcsolódó tapasztalatainkat, kiértékeljük a kutatói tehetséggondozással kapcsolatos jelenlegi magyar gyakorlatokat, megpróbáljuk elkülöníteni a jó és rossz elemeket, és igyekszünk akár előremutató javaslatokat is megfogalmazni. Másrészt egy kérdőív segítségével felmérjük a tehetséges fiataloknak a tudósokkal/kutatókkal, valamint a tudományos pályával kapcsolatos véleményét, ismereteit, érdeklődését. Célcsoportunk: a főiskolára, egyetemre, vagy doktori iskolába járó hallgatók (még nem szereztek tudományos fokozatot), akik akár a középiskolában, akár később részt vettek már valamilyen formában a tudományos életben (pl. szerepeltek tanulmányi/tudományos versenyen, tartottak előadást konferencián, publikációi jelentek meg, diákköri/szakkollégiumi tagok, stb.). Kérünk, amennyiben a fenti célcsoportba tartozol, töltsd ki itt található kérdőívünket, amely mindössze 20 percet vesz igénybe! Azért is hálásak lennénk, ha továbbítanád a kérdőívet a célcsoportba tartozó ismerőseidnek. Előre is köszönjük!

 

A projekt az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2013–2014. évi cselekvési programja alapján meghirdetett NTP-FTH-M-13-001 pályázatának támogatásával valósul meg.