Résztvevői beszámoló a Pro Scientia Aranyérmesek XIII. Konferenciájáról

Esemény időpontja

2016. november 28. hétfő, 20:30

Idén 2016. november 17-19. között tartottuk meg a Pro Scientia Aranyérmesek XIII. konferenciáját Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán. A konferencia főszervezője Tóbi István volt, segítői dr. Delacasse Krisztina, dr. Harsányi Szabolcs Gergő és dr. Nagy Noémi.

Olyan résztvevőként írom a beszámolót, aki a kezdetektől fogva részt vett az eddigi összes konferencián. Mint az előzőek, ez a konferencia is nagyon jól szervezett, gördülékeny és élményekben gazdag volt.

A csütörtök déli regisztráció és ebéd után meg is kezdtük az előadásokat. Nagyon sokan jelentkeztek előadással, ezért az áthallgatási lehetőségek biztosítása miatt az 53 előadásnak a szervezők 12 szekciót szerveztek 6 blokkban, két párhuzamos szekciósorozattal. A szekcióvezetők mindvégig hozzáértően és nagyon határozottan vezették az előadásokat, csúszás sehol nem volt, ami megkönnyítette a párhuzamos szekciók közötti áthallgatást. A párhuzamos szekciók általában egymás melletti termekben működtek, így gyorsan ment a „vándorlás”. A blokkok közötti kávészünetben lehetőség volt a szigorú menetrend tartása miatt elmaradt kérdések megbeszélésére.

A csütörtök délutáni két szekcióblokk után a társaságunk elnöke, Dr. Harsányi Szabolcs Gergő ünnepélyesen megnyitotta a konferenciát. A konferenciát köszöntötte Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, Dr. Berke Gyula, a Pécsi Tudományegyetem oktatási rektor helyettese és Dr. Schepp Zoltán, a PTE Közgazdaságtudományi Kar dékánja. Az ünnepélyes köszöntők után megemlékeztünk Csíky Balázsról, nemrég elhunyt kiváló aranyérmes társunkról. Balázzsal kapcsolatos emlékeit elnökünk, Dr. Harsányi Szabolcs Gergő osztotta meg velünk, míg munkásságát Dr. Rekettye Gábor, a SYLFF alapítvány kurátora méltatta.

A megemlékezés után plenáris előadásokat hallgattunk meg Dr. Kaposi Zoltán egyetemi tanártól (PTE KTK) és Dr. Máthé Gábor professor emeritustól (ELTE, NKE, Honoris Causa Pro Scientia Aranyérmes).

A vacsora után került sor társaságunk közgyűlésére. A beszámolók meghallgatása után újra választottuk az elnökséget és a felügyelő bizottságot. Legnagyobb sajnálatunkra lemondott elnökségi tagságáról Delacasse Kriszta, helyette Nagy Noémit választottuk be. A felügyelő bizottság tagjaiban változás nem történt. Kriszta továbbra is elkötelezett motorja marad a társaságnak, és intézi a titkársági ügyeket. Utolsó napirendként az elnökség beszámolt a „FEL! Tudománnyal a FELelős Társadalomért” projekt lebonyolításáról és sikereiről, majd két fiatal pécsi aranyérmes tartott előadást a részvételükről a fiatal tehetségeket támogató Magyar Templeton Programban.

Este a régi kemény maggal és a bátrabb fiatalokkal elmentünk ismerkedni a történelmi belvárossal.

Pénteken délelőtt egy nagy blokkban, ebéd után egy rövidebb blokkban folytatódtak a szekció előadások. Délután átmentünk a közelben lévő Zsolnay Kulturális Negyedbe, ahol a művészeti szekció keretében csodálatos zenei élményben volt részünk. Szives Márton marimbaelőadása megerősített mindannyiunkat abban, hogy a művészeti élmény nagyon fontos helyet foglal el a konferenciánkon, ezért a jövőben nagyobb teret kell engedni a művészeti szekciónak, és bátorítani kell a Pro Arte díjas tagjainkat a megjelenésre.

Este a Pécs közelében található Villányi Borvidéken, Palkonyán, a Mokos Családi Pincészetben tettünk látogatást. Megismerkedtünk a fiatal testvérpár által vezetett gazdasággal, amely nem csak borászattal, de gyümölcstermesztéssel, haltenyésztéssel és magas szintű vendéglátással is foglalkozik. A gazdaság működését és eredményeit megismerve kijelenthetjük, hogy a fiatal testvérpár a saját területükön ugyanolyan magas színvonalon dolgoznak, mint aranyérmes társaink. A finom vacsorához finom borokat is kaptunk, amelyek segítségével nagyon jó hangulatú táncestet csináltunk magunknak. A szervezők rutinosan 3 lépcsőben oldották meg a visszautazást, ami biztosította a szükséges pihenést azoknak is, akik a szombat délelőtti szekciókban tartották meg előadásaikat.

Szombaton egy blokkban három szekcióban hallgattuk meg az utolsó előadásokat. Az ebéd utáni beszélgetéseken és a búcsúzáskor megköszöntük a szervezőknek a kiváló hangulatú és szakmailag is színvonalas, fegyelmezetten, gördülékenyen lebonyolított konferenciát. Nehéz lesz felülmúlni őket a következő konferencián, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fog megszervezni 2018 őszén.

A búcsúzás után, akiknek volt még erejük, kedvük és bátorságuk, kb. 25-30 fő, átmentünk a Nagy Lajos Gimnázium vívótermébe. Elnökünk nem csak kiváló sportpszichológus, de kiváló vívó is. A pécsi vívó egyesülettel szerveztek nekünk egy PSAT „vívóbajnokságot”. Megismerkedve a felszereléssel, a szabályokkal, rövid bemelegítés után beöltöztünk és rövid, 5 találatos győzelemig tartó csörtéket vívtunk egymással. Kiemelkedett Mayer Kriszta lelkesedése és Személyi Laci tehetsége. Míg korábban sokan azt hittük, hogy a vívók csak toporognak egymással szemben és csak böködik egymást, most testközelből tapasztalhattuk, hogy komoly fizikai és szellemi sport a vívás. Nagyszerű élmény volt, kár lett volna kihagyni!

A fotógaléria a képre kattintva érhető el

Összegzés

A PSAT XIII. Konferenciáját Tóbi István, Delacasse Krisztina, Harsányi Szabolcs Gergő és Nagy Noémi nagyon színvonalasan szervezték meg. A helyszín megfelelően biztosította a konferencia lebonyolítását. A szervezők figyeltek arra is, hogy a szállás és az egyetem egymás közelében legyen, hogy csak néhány perces sétával közlekedni lehessen a kettő között. Az előadások szekciónkénti elosztása, a szekciók tagolása biztosította, hogy a lehető legtöbb aranyérmes aktuális kutatómunkáját megismerjük. A regisztráció gyorsan, gördülékenyen és pontosan zajlott, mindvégig folyamatos volt. Az étkezések pontosan, választékosan és színvonalasan kerültek lebonyolításra. A szabadidős programok jól illeszkedtek a konferencia profiljához, megszokott hangulatához, a rendező helyszín adottságaihoz és lehetőségeihez. A szervezők a megfelelő gondossággal gazdálkodtak a konferencia lebonyolítására rendelkezésre álló anyagi forrásokkal.

A Pro Scientia Aranyérmesek Társasága részéről köszönet és elismerés illeti meg a pécsi konferencia szervezőit!

Budapest, 2016. november 24.

Kolossa Sándor

 

A konferenciát az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett a „Fiatal felnőtt tehetségek társadalmi felelősségvállalását elősegítő programok támogatása” címmel kiírt pályázatának (NTP-FTH-M-16) támogatásával valósítottuk meg.