Elkezdődött az újabb aranyérmes kaland

Esemény időpontja

2015. november 19. csütörtök, 15:00

2015. november 19-én útjára indult a Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának legújabb, a társadalmi felelősségvállalás fogalma köré szerveződő projektje. Az elmúlt években rendszeressé vált, hogy a kétévente megrendezendő aranyérmes konferenciákon kívül a PSAT saját, tudományos ismeretterjesztő jellegű, a fiatal magyar tudósok szakmai kibontakozását elősegítő programsorozatokat szervez. Ide tartoznak a Megvalósult Álmok – Aranyérmesek a tehetségekért, valamint a Kutató kerestetik c. projektek, s a jelenlegi, FEL! mottóval fémjelzett programsorozat is.

A stílszerűen a Kalandra FEL! címet viselő nyitó rendezvény alapvető célja a projekt egészének bemutatása és a későbbi rendezvények reklámozása volt, amire nem is lehetett volna jobb alkalmat találni az idei Pro Scientia és Pro Arte Aranyérmek átadásának napjánál. Az éremátadót követően a projekt szervezői és a friss aranyérmesek együtt sétáltak át a Magyar Tudományos Akadémia épületétől kőhajításnyira fekvő Duna Palotába. A rendezvényre természetesen a korábbi aranyérmesek is meghívást kaptak, de a projekt nem titkoltan a friss érmeseket tekinti kiemelt célcsoportjának, hogy az egyes programokon keresztül ne csak a társadalmi felelősségvállalás fontosságának gondolatát mélyítsék el, de a PSAT munkájában való aktív részvételhez is kedvet kapjanak.

A rendezvényt Jedlovszky Pál, első generációs PSAT-os, egyetemi tanár, az egri Eszterházy Károly Főiskola Kémia Tanszékének, valamint az ELTE Kémiai Intézetének munkatársa nyitotta „Tudomány az elméleten és kísérleten túl, avagy a szimulációk szerepe a kémiai kutatásokban” című előadásával. A tapasztalt előadó nemcsak arra ügyelt, hogy saját szakterületén szemléltesse a társadalmi felelősségvállalás relevanciáját, de kiválóan bemutatta azt is, hogyan kell egy interdiszciplináris közönségnek magas tudományos színvonalú, mégis érthető, sőt, izgalmas előadást tartani.

Ezt követően a rendezvény moderátora, Nagy Noémi bemutatta a friss érmeseknek a Pro Scientia Aranyérmesek Társaságát, majd részletesen ismertette a FEL! projekt lényegét, célkitűzéseit, az egyes alprogramokat. Elmagyarázta, hogy a projekt keretei között társadalmi felelősségvállalás alatt olyan tudatos és folyamatos gondolkodás- és szemléletmódot, erőfeszítést és tevékenységet értünk, melyben megnyilvánul az a tudat, hogy minden döntésünk és cselekedetünk hatással van környezetünkre, a társadalom tagjaira. A tehetséges fiatalok, köztük a fiatal aranyérmesek azért kiemelt célcsoport, mert jó eséllyel ők alkotják majd a jövő társadalmának értelmiségi, vezető rétegét, ezáltal mintát nyújtanak a szélesebb társadalom tagjai számára. Épp ezért alapvető fontosságú meggyőzni a fiatalokat, hogy tehetségüket ne tékozolják el, hanem azzal felelősen éljenek, fordítsák szűkebb és tágabb környezetük javára. A felelős döntéshozatalhoz tudatosság, ehhez pedig tényszerű tájékoztatás és folyamatos információcsere szükséges, ezért a projekt ismeretterjesztő tevékenységgel kíván a tudománynak az önmagáért és a jövő generációiért felelős társadalom létrejöttében való szerepére rávilágítani, segítséget és motivációt nyújtani a tehetségek kibontakozásához, hazai érvényesüléséhez. A nyitó rendezvényt öt alprogram követi majd 2016 első felében – flashmob, társadalmi felelősségvállalásról szóló előadás és workshop, továbbá csapatépítő elemeket is tartalmazó tréning, interaktív tudománynépszerűsítő bemutatók, valamint élő könyvtár –, amelyekre a jelenlévők máris meghívást kaptak.

A délután második felében a Kornélia Szalon valódi kerekasztallá alakult. A résztvevők gyorsan kör alakba rendezték székeiket, hogy szemtől szembe mutatkozhassanak be egymásnak a régi és az új érmesek egyaránt. Az ismerkedés vidám hangulatban telt: a sok csillogó szem nemcsak a frissen átvett aranyérmek feletti örömöt tükrözte, de a lelkesedést is, amelyet a rendezvény szervezőinek láthatóan sikerült felkelteni az új PSAT-osokban.

Az újabb aranyérmes kaland tehát elkezdődött, és a folytatásra igazán nem kell sokat várni. A projekt következő állomása Szeged lesz január végén, ahol két neves pszichológus – köztük a PSAT elnöke, Harsányi Szabolcs Gergő – fognak csapatépítő tréninget, előadást és workshopot tartani a felelős tudomány, társadalmi felelősségvállalás témaköréhez kapcsolódva.

A következő találkozásig kellemes hangolódást, karácsonyi készülődést, Újév-várást és -kezdést, valamint kinek-kinek FELelős munkavégzést és pihenést kívánnak a projekt szervezői!

 

Nagy Noémi

 

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi ErőforrásTámogatáskezelő által a Nemzeti Tehetség Program keretében meghirdetett a „Fiatal felnőtt tehetségek társadalmi felelősségvállalását elősegítő programok támogatása” címmel kiírt pályázatának (NTP-FTH-M-15-0002) támogatásával valósul meg.