Néhány lehetséges módszer hangfelvételek minőségének vizsgálatához

Bakó Tamás Béla

A hangátviteli rendszerek eltérését a tökéletestől különféle paraméterekkel szokták jellemezni, például sávszélesség, alapzaj értéke, THD+N, maximális dinamika, intermodulációs torzítás. Ezeket a paramétereket megadott szabványok alapján, a mérendő készülékre különféle bemeneti tesztjeleket kapcsolva és a kapott kimenő jeleket vizsgálva számítják ki.

Elméletileg lehetséges méréseket végezni úgy is, ha csupán egy hangfelvétel áll a rendelkezésünkre. Ezek a módszerek ugyan jóval bonyolultabbak, azonban hasznosak lehetnek, mivel gyakran előforduló eset, hogy csak hangfelvétel áll a rendelkezésünkre. Például egy hangarchívum hanganyagai, ahol több másolat közül ki kellene választani a "jobbat". Vagy például Internetről több helyről ugyanannak a hanganyagnak különböző formátumait letöltve el kellene dönteni, hogy melyiket érdemes megtartani. Érdekes módon, ezekben az esetekben nem szoktak objektív méréseket végezni. Hangfelvételeket inkább csak úgy elemeznek, hogy egy vagy több ember meghallgatja azokat, véleményt ír róluk, és az így kapott szubjektív eredményeket összegzik.

Egy "tudományos hobbiprojekt" keretében azzal foglalkoztam, hogy hogyan lehet objektív mérőszámokat meghatározni hangfelvételek alapján. Arra törekedtem, hogy a "már bevált" mérőszámokat próbáljam meg meghatározni. Az előadásom során az eddig elért eredményeimet foglalom össze.

Hozzászólások

N/A