Megbecsülve vagy utálatnak kitéve? Tűzoltók és jegyellenőrök életminőségének vizsgálata

Dr. Mayer Krisztina

Vannak olyan munkák, amelyek megbecsülést, tiszteletet váltanak ki és vannak olyanok, amelyek kevésbe, sőt akár ellenszenvet, utálatot. Azok az emberek, akik folyton negatív visszajelzést kapnak, könnyebben nyúlnak alkoholhoz vagy drogokhoz és az egészségi állapotuk sem olyan kielégítő, mint a sikerélményeket, megbecsülést átélő dolgozóké.
Kutatómunkám célja az volt, hogy megbecsültség szempontjából két jelentősen eltérő csoportot (tűzoltók és jegyellenőrök) hasonlítsak össze életminőség-, stresszel való megküzdés-, kiégés-, alkoholfogyasztás - és egészségi állapot szempontjából.
Feltételeztem, hogy az ellenőrök a munkahelyükön folyamatos konfrontációnak vannak kitéve, a munkájuk során ritkán élnek át örömöt, megbecsülést, sikerélményt. Úgy gondoltam, hogy ez hatással van az életminőségükre, a stresszel való megküzdésre, befolyásolja a kiégés mértékét és az egészségi állapotukat. Feltételezem, hogy a tűzoltók, akik a munkájuk során a segítségnyújtásért, hősiességért cserébe tiszteletet és köszönetet kapnak jobb életminőséget, egészséget élnek át, kevésbé nyúlnak alkoholhoz és kevésbé jellemző rájuk a kiégés.
Vizsgáltomban összesen 443 fő vett részt, amelyből 184 fő jegyellenőrként dolgozik (BKV-165, MKV-19) és 259 tűzoltó (54 fő Baranya megye, 197 fő Borsod megye, 8 fő – Hajdú-Bihar megye).
Kutatásom során a 14-itemes Észlelt Stressz Kérdőívet (Perceived Stress Scale), a 15-itemes Kiégést Vizsgáló Kérdőívet (Burnout Questionnaire), az Alkohol-használat Zavarainak Szűrőtesztjét (AUDIT - Alcohol Use Disorders Identification Test), valamint az SF-36 életminőséget vizsgáló kérdőívet használtam. A vizsgált személyek aktuális egészségi állapotát a 0-100-ig terjedő vizuális analóg skálával mértem.
Vizsgálatom során arra kerestem a választ, hogy a társadalom megbecsülését kiváltó tűzoltók valamint a negatív visszajelzéseknek kitett jegyellenőrök között kimutatható-e különbség az egészségi állapotukban valamint életminőségükben.
Az eredmények ismertetése az előadásomban hangzik el.

Képek